Behandling av tørr hud

Har du tørr hud? Det kan være mange årsaker og flere grader av problemet. Vi har spurt kosmetisk sykepleier, Cecilie Karlsen, om råd om hvordan forebygge og behandle tørr hud.

Hva vil det si å ha tørr hud?

Hvordan tørr hud utarter seg er avhengig av hvilken tilstand og hudtype det dreier seg om.  En tørr hud kan ofte føles stram, ha lav talgproduksjon, flasse, den kan også fremstå rød, irritert og kan klø. Tørr hud kan også sprekke opp og bli mer utsatt for infeksjoner. I tillegg blir hud generelt tørrere med alderen. Problemet er som regel også størst på høsten og om vinteren.

Hva forårsaker tørr hud?

Det kan være både arv, hormoner, ytre faktorer, livsstil og alder. For eksempel i land som Norge opplever en store svingninger i temperatur og vær, som også kan virke inn på huden. Ikke minst mye inneliv og kontorluft. Det kan også være medisinske årsaker til tørr hud, i tillegg til kosthold, som lavt inntak av fisk og omega-3.
Faktorer som vind, sterk sol/ overdrevet soling, alkohol, røyking, for varmt vann i dusjen og overdrevet vask med vann og såpe kan påvirke huden og svekke hudbarrieren, slik at den taper mer væske fra omgivelsene, dermed blir huden fuktfattig og dehydrert. Eldre er spesielt utsatt fordi talgproduksjonen går ned med alderen, og da mister man de beskyttende fettstoffene som smører huden naturlig.

Hvor på kroppen er det vanligst å få tørr hud?

Det er spesielt vanlig å få tørr hud på hendene, spesielt under pandemien, da man brukte mye antibac og vasket hendene mer enn vanlig. Hvis du har mye kontakt med kjemikalier og såpe er risikoen høyere for tørr hud på hendene. Det er mange som sliter med tørr hud på føtter, legger, i ansiktet og lepper. Det kommer an på hudtype og tilstand, og for mange er det verre om vinteren.

Hva kan man gjøre for å motvirke tørr hud?

En rik og hydrerende krem som styrker hudbarrieren er viktig, både håndkrem, til ansikt og kropp. Du bør bruke riktige produkter som er tilpasset din hud, og ikke minst tilpasse hudpleien din og hudpleieproduktene ut ifra sesong. Dette hjelper vi deg med på Signaturklinikken.
Sørg for å ikke bruke for varmt vann når du dusjer, og bruk gjerne en dusjolje i stedet for såpe.
Smør kroppen godt med en nærende og fuktighetsgivende krem, spesielt etter dusj. Forøvrig kan du vurdere om du har et høyt nok væskeinntak i løpet av dagen, og om du har et sunt og næringsrikt kosthold, gjerne med gode oljer som omega-3 og olivenolje.
Eksfolier huden regelmessig, for å få mest mulig nytte av fuktgivende kremene. Bruk gjerne en eksfolierende krem med melkesyre som LactoCermide-15 fra NOON aesthetics i de tørrere periodene.

Kan tørr hud være tegn på noe annet?

Ja. Tørr hud kan være tegn på allergi, eksem, elveblest, insektstikk, bivirkninger av legemidler og hudinfeksjoner. Hvis en opplever endringer på huden med eventuelle forverringer bør en kontakte hudlege for utredning.

Hva er den beste ingrediensen for tørr hud?

Det finnes mange ulike ingredienser som er bra for tørr hud, dersom det generelt er snakk om tørr hud og ikke dehydrert hud så kan nærende oljer være gunstig som Skin Elixier fra Dr. Schrammeck.
Ofte trenger en tørr og dehydrert hud fukt som inneholder ceramider, hyaluronsyre, glycerol og karbamid som binder fukt.
Er det snakk om sår og irritert hud kan et okkluderende produkt være gunstig for å holde fukten inne, det vil si produkter med høyt fettinnhold som virker som et beskyttende lag og forhindrer vanntap fra huden, for eksempel Hydrating Crème fra ZO Skin Health.

Hvilke hudprodukter bør man bruke for å behandle tørr hud?

Jeg anbefaler:

 • ZO Hydrating Crème.
  Den er okkluderende (forseglende), er veldig rik og god for tørr hud. Den legger seg som et skjold over huden, fordamper ikke og er som et beskyttende lag.

Les mer og kjøp direkte i vår nettbutikk her.

 • Noon Igloo Moist 24/7.
  Den inneholder mye hyaluronsyre, fukter godt, og passer til alle. Den er fin å legge på et kvarter før man går ut i kulden. Kan brukes året rundt, er vannbasert og trekker lett inn i huden.

Les mer og kjøp direkte i vår nettbutikk.

 • Dr. Schrammeck Skin Elixier.
  Dette er et oljebasert serum med veldig nærende oljer. Perfekt for veldig tørr og fuktfattig hud, også for sensitiv og aldrende hud. Den tilfører fukt, pleier og beskytter.

Les mer og kjøp direkte i våre nettbutikk.


Er det noen klinikkbehandlinger som anbefales for behandling av tørr hud?

Hvis man ikke er sår i huden, kunne man ta en mild peeling for å eksfoliere og roe ned huden, etterfulgt av en maske som gir fukt. Valg av peeling og maske, styrke og type tilpasses hver enkelt hydtype og tilstand.

Det er mulig å gjøre en lett mikroneedling med Dermapen og sluse inn hyaluronsyre. Dette tilfører ekstra fukt og pleiende ingredienser i dybden, gjerne med en nærende maske etter behandling for å roe ned huden.

For en aldrende, tørr hud kan behandling med Restylane Skinbooster være en skikkelig «fuktboost», fordi det tilfører fukt innenfra og setter i gang hudens revitaliserende prosesser.

Les mer om behandling med Restylane Skinboosters her.

Les egen case og behandlingsresultat med Restylane Skinboosters hos Signaturklinikken her.

Hva er dine beste tips for behandling av tørr hud?

 • Gode hudpleierutiner er nøkkelen til korrekt balanse i huden. Tenk helhetlig og bruk produkter som er nærende og styrker hudbarrieren. Spør derfor din hudterapeut om riktige hudprodukter og bruk for din hudtype.
 • Det kan være lønnsomt å unngå dusjing i veldig varmt vann, smøre huden etter dusj/bad og vær sparsom med såper som svekker hudbarrieren. Bruk gjerne en oljebasert såpe for kroppen.
 • For rød og stram hud kan man bruke produkter som bekjemper frie radikaler, som inneholder antioksidanter og som tilfører fukt og ingredienser som glycerin og ceramider. Bruk gjerne fuktmaske en gang i uken. Der anbefaler jeg for eksempel Noon Aesthetics Igloo Mask som koster kr 849,-. Den styrker hudbarrieren, tilfører fukt, og gir glød.
 • Bruk solbeskyttelse, og husk å tilføre solfaktor jevnlig når du er ute i solen. Kanskje du kan roe ned huden etter soleksponering med produkter som inneholder aloe vera og reparerende enzymer som Ultradefense Repair Gel kr 1019,- fra Elixir Cosmeceuticals, som virker helende og beroligende.

 

by Cecilie Karlsen