Oppdatert:
Oppdatert:

Behandling av tørr hud

Har du tørr hud? Det kan være mange årsaker og flere grader av problemet. Vi har spurt kosmetisk sykepleier, Karoline Sandvik, om råd om hvordan forebygge og behandle tørr hud.

Tørr hud
Presentasjon Karoline Sandvik Signaturklinikken

by Karoline Sandvik

Hva vil det si å ha tørr hud?

Å ha tørr hud vil si at huden produserer mindre fuktighet og fettstoffer enn den burde, eller at den ikke klarer å holde på det selv. Hudbarrieren blir da brutt og den er mer utsatt for bakterier og irritasjon. Har du en tørr hudtype kan du oppleve huden som stram, rød, irritert, at den svir og gjerne med en lav produksjon av talg. Andre hudtyper kan også oppleve tørr hud, men da i form av en dehydrert hudtilstand som ofte er påvirket av ytre faktorer. Generelt blir huden tørrere med alderen, da den jobber saktere.

Hva forårsaker tørr hud?

Tørr hud kan forårsakes av arv og genetikk, man har da en tørr hudtype. En tørr hudtilstand er blant annet påvirket av skade, livsstil, kosthold og alder. Medisiner og sykdom vil også kunne påvirke huden, samt overdreven soling, alkohol, røyking og for varmt vann i dusjen. En svært avfettende rens eller såpe kan også skape en svekket hudbarriere da man mister fettstoffer vi trenger for å holde en sterk hudbarriere. Eldre er spesielt utsatt fordi talgproduksjonen går ned med alderen, og da mister man de beskyttende fettstoffene som smører huden naturlig.

I Norge ser vi nok mest dehydrert hud knyttet til værforandring der mange opplever tørr hud på høst og vinter. Det er også vanlig å oppleve tørr hud etter å ha oppholdt seg i solen, da hudens øverste lag fortykkes. I dette tilfellet vil vi få av hudcellene slik at friske vitale celler kommer til toppen. En peel hjemme eller i klinikk samt kremer med syrer vil da være gunstig.

Hvor på kroppen er det vanligst å få tørr hud?

Det er spesielt vanlig å få tørr hud på hendene, spesielt på vinteren eller om man vasker hendene ofte. Hvis du har mye kontakt med kjemikalier og såpe er risikoen høyere for tørr hud på hendene. Det er mange som sliter med tørr hud på føtter, legger, i ansiktet og lepper. Det kommer an på hudtype og tilstand, og for mange er det som sagt verre om vinteren.

Hva kan man gjøre for å motvirke tørr hud?

En rik og hydrerende krem som styrker hudbarrieren er viktig, både til hender, ansikt og kropp. Du bør bruke riktige produkter som er tilpasset din hudtype og hudtilstand, som kan variere i forhold til ytre faktorer som nevnt over. Dette hjelper vi deg med på Signaturklinikken.

Det viktigste for å hjelpe huden til å holde seg stabil og fungere optimalt er daglig pleie og beskyttelse. Gode produkter og kontinuitet!

Enkle grep som kan tas er å ikke bruke for varmt vann når du dusjer. Til kropp kan det være lurt å bytte ut såpe med dusjolje og smør med fuktighetsgivende krem etter. Videre kan du vurdere om du har et høyt nok væskeinntak i løpet av dagen og har et sunt og næringsrikt kosthold. 

Regelmessig peelinger eller ingredienser med syrer vil også kunne bidra til en bedre hudbarriere og mindre tørr hud. Huden trigges da til å produsere nye friske celler og fuktighet fortere enn den normalt gjør. Sterke syrer bør man holde seg unna til hudbarrieren er mer stabil. Her kan det være lurt å få råd fra din hudterapeut.

Kan tørr hud være tegn på noe annet?

Ja. Tørr hud kan være tegn på allergi, eksem, elveblest, insektstikk, bivirkninger av legemidler og hudinfeksjoner.

Hvis du opplever endringer på huden med eventuelle forverringer bør en kontakte hudlege for utredning.

Hva er den beste ingrediensen for tørr hud?

Det finnes mange ulike ingredienser som er bra for tørr hud. En tørr hudtype trenger ofte fettstoffer i tillegg til fukt, mens en dehydrert hud ikke alltid trenger like mye fett. Ved begge tilfellene kan man også trenge eksfoliering.
Typiske ingredienser man kan se etter er ceramider, hyaluronsyre, glycerol og karbamid. Eksempel på milde eksfolierende ingredienser er niacinamide, melkesyre og mandelsyre. Bærer huden preg av sår og er svært irritert, kan det være lurt å bruke okkluderende produkter som også er beskyttende og forhindrer tap av fukt fra huden.

Hvilke hudprodukter bør man bruke for å behandle tørr hud?

Jeg anbefaler:

ZO Hydrating Crème.

For tørr til ekstremt tørr hud, også etter sterke behandlinger. Den kan også brukes på eksem og er godkjent av «National Eczema Association». Den er okkluderende, gjennoppretter hudens fuktighetsnivå samt demper rødhet og irritasjon. 

Les mer og kjøp direkte i vår nettbutikk her


Noon Igloo Moist 24/7.

En lett fuktighetskrem som passer alle hudtyper. Den er vannbasert og gir en kjølende effekt i tillegg til å tilføre mye fukt.

Les mer og kjøp direkte i vår nettbutikk her


Dr. Schrammek Skin Elixier.

Dette er et oljebasert serum med veldig nærende oljer. Perfekt for veldig tørr og fuktfattig hud, også for sensitiv og aldrende hud. Den tilfører fukt, pleier og beskytter. Bør ikke brukes av fet hudtype eller de med høy talgproduksjon. 

Les mer og kjøp direkte i vår nettbutikk her


Noon Halo-Ronic Serum

Lett serum som er svært fukt- og energigivende, gir også en fin glød. Okkluderende egenskaper. Antibakterielt og passer derfor spesielt til en fetere og talgrik hud. Passer alle hudtyper. 

Les mer og kjøp direkte i vår nettbutikk her


Recovery Crème fra ZO Skin Health

En beroligende, rik krem for tørr/sensitivisert og aldrende hud. Forebygger inflammasjon, bidrar til fastere hud og jobber aktivt for å reparere huden. 

Les mer og kjøp direkte i vår nettbutikk her


Hydractil Rich Cream

Rik fuktighetskrem som også virker beroligende. Passer for tørr eller aldrende hud.

Les mer og kjøp direkte i vår nettbutikk her


LactoCeramide 15

En krem som fukter og motvirker aldring. Inneholder melkesyre og ceramider som bidrar til en sterk hudbarriere. Passer for tørr, aldrende og svekket hudbarriere. Bør ikke brukes ved akne eller overproduksjon av talg. 

Les mer og kjøp direkte i vår nettbutikk her


Er det noen klinikkbehandlinger som anbefales for behandling av tørr hud?

Hvis man ikke er sår i huden, kunne man ta en mild peeling for å eksfoliere og roe ned huden, etterfulgt av en maske som gir fukt. Valg av peeling og maske, styrke og type tilpasses hver enkelt hydtype og tilstand.

Det er mulig å gjøre en lett mikroneedling med Dermapen og sluse inn hyaluronsyre. Dette tilfører ekstra fukt og pleiende ingredienser i dybden, gjerne med en nærende maske etter behandling for å roe ned huden.

For en aldrende, tørr hud kan behandling med Restylane Skinbooster være en skikkelig «fuktboost», fordi det tilfører fukt innenfra og setter i gang hudens revitaliserende prosesser.

Hva er dine beste tips for behandling av tørr hud?

  • Gode hudpleierutiner er nøkkelen til en sunn og velfungerende hud. Tenk helhetlig og bruk produkter som er nærende og styrker hudbarrieren. Spør derfor din hudterapeut om riktige hudprodukter og bruk for din hudtype.
  • Det kan være lønnsomt å unngå dusjing i veldig varmt vann, smøre huden etter dusj/bad og vær sparsom med såper som svekker hudbarrieren. Bruk gjerne en oljebasert såpe for kroppen.
  • For rød og stram hud kan man bruke produkter som bekjemper frie radikaler, som inneholder antioksidanter og som tilfører fukt og ingredienser som glycerin og ceramider. Bruk gjerne fuktmaske en gang i uken. Der anbefaler jeg for eksempel Noon Aesthetics Igloo Mask. Den styrker hudbarrieren, tilfører fukt, og gir glød.
  • Bruk solbeskyttelse, og husk å tilføre solfaktor jevnlig når du er ute i solen. Kanskje du kan roe ned huden etter soleksponering med produkter som inneholder aloe vera og reparerende enzymer som Ultradefense Repair Gel fra Elixir Cosmeceuticals, som virker helende og beroligende.
Marianne Hverven

Marianne Hverven

Beautyblogg er Signaturklinikken sin egen blogg. Her finner du ytterligere informasjon, tips og råd om produkter og behandlinger. De ulike artiklene skrives av Signaturklinikken sine ansatte, og er det noe mer du lurer på er det bare å ta kontakt med oss på telefon 920 18 225.

Marianne Hverven startet Beautyblogg tilbake i 2014 som en selvstendig blogg. I 2015 etablerte hun Signaturklinikken i Lillestrøm, som siden har vokst til flere avdelinger med svært erfarne behandlere.

Del og kommentar

Behandlinger

Hudanalyse
Rynkebehandling
Hudbehandlinger
sculptra-behandling
Sculptra
Vipper & Bryn
Restylane/ filler Signaturklinikken
Restylane / Filler
Laser
Hudanalyse
Behandling med Botox/ toksin
Rynkebehandling
Hudbehandlinger Signaturklinikken
Hudbehandlinger
Restylane/ filler Signaturklinikken
Restylane / Filler
sculptra-behandling
Sculptra
Laser
Vipper & Bryn